Διεθνή επικαιρότητα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βαρύ το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές – Η προσφυγιά σε αριθμούς

Καθώς μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, όπου οι βομβαρδισμοί και οι στοχευμένες επιθέσεις σε υποδομές, έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας χιλιάδων ανθρώπων.

Και οι δύο πλευρές μετρούν δεκάδες χιλιάδες θύματα, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια. Πηγές των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν τις απώλειες αμάχων Ουκρανών σε σχεδόν 30.000, αν και εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι απώλειες στρατιωτών δεν έχουν γνωστοποιηθεί και οι εκτιμήσεις είναι συγκεχυμένες, αν και όλοι συμφωνούν σε ένα νούμερο που ξεπερνά τις 25.000.

Ο πόλεμος σε αριθμούςCNN Greece

Σχεδόν 14,6 εκατομμύρια άνθρωποι εντός της Ουκρανίας, θα χρειαστούν πολυτομεακή ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 3,7 εκατομμυρίων εκτοπισμένων λόγω πολέμου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο αριθμός των προσφύγων που αναζητούν προστασία σε χώρες της Ευρώπης αναμένεται να παραμείνει σταθερός γύρω στα 5,9 εκατομμύρια, με συνεχιζόμενες μετακινήσεις μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών υποδοχής.

Σχεδόν το 80% των προσφύγων ελπίζει να επιστρέψει στην Ουκρανία μια μέρα, ωστόσο, μόλις το 14% σχεδιάζει να το κάνει στο εγγύς μέλλον. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια παραμένουν πρωταρχικές, μαζί με την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, στέγαση και μέσα διαβίωσης, για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους όταν αποφασίζουν αν θα επιστρέψουν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button