Διεθνή επικαιρότητα

Πορτογαλία: Μπροστά η κεντροδεξιά σε δημοσκόπηση ενόψει πρόωρων εκλογών – Ρυθμιστής η ακροδεξιά

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός «Δημοκρατική Συμμαχία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία αναμένεται ότι θα αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους στις πρόωρες εκλογές στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση (Τρίτη 6/2) της εφημερίδας Publico.

Βάση των αποτελεσμάτων πάντως εκτιμάται ότι δεν θα συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που θα υποχρέωνε τη «Δημοκρατική Συμμαχία» να συνεργαστεί με την ακροδεξιά.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του CESOP/ Καθολικού Πανεπιστημίου για λογαριασμό του δικτύου RTP και του Publico, η στήριξη προς την κεντροδεξιά Συμμαχία ανέρχεται στο 32%, μπροστά από το κυβερνών κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (28%), σε αντίθεση με πολλές άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ενισχυμένη η ακροδεξιά

Ενώ και τα δύο κόμματα έχουν κερδίσει έδαφος σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Νοέμβριο, το ακροδεξιό Chega («Αρκετά») είδε επίσης το ποσοστό του να αυξάνεται από το 16% στο 19% ενισχύοντας έτσι την προοπτική του να γίνει ο ρυθμιστής.

Ο αρχηγός του Chega Αντρέ Βεντούρα είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι το κόμμα του θα ζητήσει να συμμαχήσει με μια δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού σε αντάλλαγμα με την κοινοβουλευτική του στήριξη.

Ωστόσο, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), το οποίο ηγείται της τρικομματικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λουίς Μοντενέγκρο, έχει απορρίψει κάθε μορφή συνεργασίας με το Chega.

Οι πρόωρες εκλογές, οι δεύτερες εδώ και πολλά χρόνια, προκυρήχθηκαν μετά την παραίτηση τον Νοέμβριο του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα αμέσως μετά τα ευρήματα έρευνας για παρανομίες που κατηγορήθηκαν πως διέπραξαν στελέχη της κυβέρνησής του κατά την υπογραφή συμφωνιών σχετικά με κοιτάσματα λιθίου και υδρογόνου στη χώρα. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι διέπραξε κάτι αξιόμεμπτο.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη που παρουσιάζεται μέσα από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής στις Νήσους Αζόρες, όπου η συμμαχία απέσπασε τρεις έδρες λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.

Το Chega, το οποίο εξασφάλισε πέντε έδρες, επιδίωξε να διαπραγματευτεί συμφωνία, η οποία απορρίφθηκε από το τοπικό PSD.

Ο Μοντενέγκρο δήλωσε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί σε εθνικό επίπεδο με μια πιθανή κυβέρνηση μειοψηφίας που θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο αν οι Σοσιαλιστές συνεργάζονταν με το Chega.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.192 ατόμων κατά το διάστημα 24 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button