Διεθνή επικαιρότητα

Πόσο πιθανή είναι η εμπλοκή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία – «Φωτιές» άναψε ο Μακρόν

Μία φράση του Εμανουέλ Μακρόν στη διάσκεψη της 26ης Φεβρουαρίου στο Παρίσι για την Ουκρανία έβαλε φωτιά εντός Γαλλίας, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά και στη Μόσχα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους για πολλά. Κανένας μέχρι σήμερα όμως δεν τον έχει κατηγορήσει, όχι τουλάχιστον με στοιχεία, πως δεν εννοεί τα όσα λέει ειδικά όταν αναφέρεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που συνάντησε και συνομίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν ο Ρώσος Πρόεδρος δώσει την εντολή για εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι ο Γάλλος Πρόεδρος επίσης ο ευρωπαίος πολιτικός ηγέτης που ζήτησε – ουσιαστικά απαίτησε – από τις χώρες της Ευρώπης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν με πόρους και πυρομαχικά την Ουκρανία στα πρώτα πολύ δύσκολα στάδια του πολέμου.

Ο Μακρόν από τις 26 Φεβρουαρίου, είναι και ο μοναδικός μέχρι σήμερα και μάλιστα αυτή τη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο πολιτικός, που τόλμησε να «σπάσει το ταμπού» της αποστολής στρατευμάτων προς ενίσχυση της ουκρανικής προσπάθειας.

Είναι γεγονός πως η φράση του Εμανουέλ Μακρόν έφερε τεράστια αναταραχή, ίσως και αναστάτωση, όχι μόνο στη Μόσχα που μπορεί να «διαλαλεί» πως για την ίδια είναι ήδη σε εξέλιξη ένας πόλεμος «όλοι σας και μόνοι μας», αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν αυτό πραγματοποιηθεί, αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

«Εκτός συζήτησης» για τον Τζο Μπάιντεν

Για τον Αμερικανό Πρόεδρο, και πιθανότατα για κάθε Αμερικανό Πρόεδρο, το σενάριο κομάντος των ΗΠΑ απέναντι σε Ρώσους στρατιώτες μοιάζει εφιαλτικό γιατί οι εξελίξεις σε μία σύγκρουση ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του πλανήτη θα ήταν δραματικές.

Ο Τζο Μπάιντεν έσπευσε μέσω των διπλωματών που έδωσαν το παρόν, αλλά και μέσω του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ να ξεκαθαρίσει πως η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία συντεταγμένα για τον ίδιο και την Συμμαχία είναι εκτός «συζήτησης», αλλά ο Μακρόν έχει δικαιωθεί για την «τόλμη» του στο πρόσφατο παρελθόν…

Όταν ο Μακρόν έστειλε μαχητικά τελευταίας γενιάς στο Κίεβο

Είναι ο Γάλλος Πρόεδρος που έσπαγε πριν από έναν και πλέον χρόνο ακόμη ένα «ταμπού», αυτό της αποστολής πυραυλικών συστημάτων και μαχητικών τελευταίας γενιάς στο Κίεβο.

Και τότε η άμεση αντίδραση και τα αντανακλαστικά της Ένωσης και των ΗΠΑ ήταν απόλυτα αρνητικά στη γαλλική πρόταση, αλλά έναν χρόνο μετά στα χέρια των Ουκρανών βρίσκονται τόσο πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, τελευταίας γενιάς άρματα μάχης και λίαν συντόμως και μαχητικά…

Υπάρχει πραγματικά σενάριο εμπλοκής ευρωπαικών δυνάμεων στην Ουκρανία;

Με ρεαλιστικούς όρους, μία τέτοια συντονισμένη κίνηση από την Δύση θα σήμαινε αυτόματα έναν γενικευμένο (αν όχι Γ’ Παγκόσμιο) πόλεμο, με τη Μόσχα να χαϊδεύει πλέον το κουμπί πυροδότησης των πυρηνικών της αποθεματικών.

Ο Μακρόν από την αρχή της ρήξης με τη Μόσχα όμως, απαντά ευθέως στο Κρεμλίνο πως μικρότερο, αλλά σε κάθε περίπτωση αξιόλογο τέτοιο οπλοστάσιο έχει και το Παρίσι και αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει να αποτελεί αντικίνητρο για δράση από την Δύση.

Σε κάθε περίπτωση ο Γάλλος Πρόεδρος δεν φαίνεται πως έχει σε πρώτο πλάνο μία τέτοια κίνηση αλλά είναι και πάλι ο ίδιος που αποφασίζει να δείξει τα «δόντια» του στη Ρωσία.

Για τον Γάλλο Πρόεδρο μεγαλύτερη βαρύτητα σήμερα φαίνεται να έχει η άμεση ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα και πολεμοφόδια και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει ήδη υπογράψει τον τριπλασιασμό της εγχώριας παραγωγής.

Το γαλλικό επί τρία όμως, δεν είναι αρκετό και δεν θα είναι αρκετό ακόμη κι αν το ίδιο πράξει άμεσα και η Γερμανία.

Από τις ΗΠΑ το 70% της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας

Η Ευρώπη συνολικά σήμερα οικονομικά και στρατιωτικά συνεισφέρει μόλις στο 30% των ουκρανικών αναγκών με το υπόλοιπο 70% να βαραίνει τον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ έχουν μεν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή τους σε οπλικά συστήματα και αναλώσιμα αλλά αυτά θα παραμείνουν σε αμερικανικές αποθήκες όσο η Βουλή δεν εγκρίνει το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν.

Με τις μάχες στα πεδία να είναι σε κρίσιμη καμπή και τις ρωσικές δυνάμεις έστω και εξοπλισμένες με ιρανικά και βορειοκορεάτικα όπλα να πιέζουν σε πολλές περιοχές τους Ουκρανούς, ο Μακρόν ίσως να έκανε το πρώτο βήμα για να ανακόψει αυτή την ορμή.

Εάν το σχέδιό του συνδυαστεί με γενικότερη κινητοποίηση και ενίσχυση εκ νέου του Ζελένσκι θα φανεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button