Διεθνή επικαιρότητα

Ρωσία: Εντολή εκκένωσης σε 100 χιλιάδες κατοίκους στο Όρενμπουργκ λόγω πλημμυρών

Εντολή εκκένωσης σε περισσότερους από 100 χιλιάδες κατοίκους δόθηκε από τις αρχές της ρωσικής πόλης Όρενμπουργκ, λόγω των πλημμυρών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες από το λιώσιμο του χιονιού.

Την ίδια στιγμή σχεδόν τρεις χιλιάδες κατοικίες πλημμύρισαν καθώς η στάθμη του ποταμού Ουράλη ανέβηκε γρήγορα στο Όρενμπουργκ με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι το χιόνι που λιώνει γρήγορα στην οροσειρά των Ουραλίων έχει προκαλέσει τις χειρότερες πλημμύρες σε διάστημα δεκαετιών.

Αναλυτικότερα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών στη ρωσική περιφέρεια του Όρενμπουργκ αυξήθηκε σε 7.700, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Σχεδόν 2.900 σπίτια έχουν πλημμυρίσει σ’ αυτή τη ρωσική περιφέρεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Περισσότεροι από 96.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στο Καζακστάν αφότου άρχισαν οι πλημμύρες οι οποίες πλήττουν δυτικές, βόρειες, κεντρικές και ανατολικές περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του Καζακστάν.

Το νερό από τα χιόνια που λιώνουν έχει πλημμυρίσει εκτάσεις στην οροσειρά των Ουραλίων, στη δυτική Σιβηρία και στο Καζακστάν, οι οποίες βρίσκονται κοντά σε ποταμούς όπως ο Ουράλης και ο Τομπόλ, με αποτέλεσμα 100.000 άνθρωποι να έχουν πάρει εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους μέχρι σήμερα το βράδυ.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη στο Όρενμπουργκ, όπου η στάθμη του νερού στον Ουράλη, τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, είχε αυξηθεί κατά 50 εκατοστά νωρίς σήμερα το πρωί, μερικές ώρες αφού έφτασε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, στο κρίσιμο ύψος των 9,3 μέτρων.

«Η νύχτα ήταν ανήσυχη», δήλωσε ο πρώτος αντιδήμαρχος του Όρενμπουργκ Αλεξέι Κουντίνοφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ειδικοί λένε πως δεν έχουν έρθει ακόμα τα χειρότερα για το Όρενμπουργκ, μια πόλη περίπου 550.000 κατοίκων. Η στάθμη των υδάτων του Ουράλη, ο οποίος διαρρέει τη Ρωσία και το Καζακστάν και χύνεται στην Κασπία, μπορεί να ανέβει μέχρι αύριο, Πέμπτη, άλλα 70 εκατοστά.

Ο ποταμός Ουράλης έσπασε το σαββατοκύριακο ένα αναχωματικό φράγμα στην πόλη Ορσκ στην περιφέρεια του Όρενμπουργκ, διοικητικό κέντρο της οποίας είναι η πόλη Όρενμπουργκ.

Στην Κουργκάν, μια πόλη στον ποταμό Τομπόλ, στο νότιο τμήμα των Ουραλίων, σειρήνες ειδοποίησαν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν αμέσως. Περιφεριακοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα νερά των πλημμυρών θα συνεχίσουν να υψώνονται για τρεις ημέρες και προέβλεψαν ότι «η κατάσταση θα είναι δύσκολη» μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Τοπικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν διακόψει την κυκλοφορία σε δρόμους στην περιφέρεια ώστε να μεταφερθεί γρήγορα χώμα για την ενίσχυση ενός φράγματος στην περιοχή, καθώς η πρόβλεψη για τις πλημμύρες έχει επιδεινωθεί και η στάθμη των υδάτων του Τομπόλ ανέβηκε σε μικρό χρονικό διάστημα κατά 23 εκατοστά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button