Τεχνολογία

Σε άνοδο οι υπηρεσίες video streaming και στην Ελλάδα

Μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων και υπηρεσιών video streaming προτιμούν να παρακολουθούν όλο και περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές τηλεοπτικό και κινηματογραφικό περιεχόμενο με τον αριθμό των συνδέσεων σε συνδρομητικές υπηρεσίες να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τάση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν είχε περιοριστεί το θέμα της πειρατείας, ενώ στην περίπτωση των διεθνών video streaming υπηρεσιών το στοίχημα αποτελεί η μείωση των συνδέσεων που διαμοιράζονται σε πολλαπλά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, οι συνδέσεις όσον αφορά στις εγχώριες συνδρομητικές πλατφόρμες έχουν παρουσιάσει τους τελευταίους μήνες μία ελαφρά άνοδο. Στην πρώτη θέση είναι η Cosmote TV με περίπου 680 χιλιάδες συνδρομητές με τη Nova να ακολουθεί με τους συνδρομητές της να κυμαίνονται μεταξύ 380 και 400 χιλιάδων. Όσον αφορά στη Vodafone TV, οι εκτιμήσεις τη φέρουν να κινείται στα επίπεδα των 180 χιλιάδων συνδρομητών.

Εκεί που φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι στις video streaming πλατφόρμες όπου παρατηρείται σημαντική άνοδο. Το Netflix, το οποίο δεν ανακοινώνει επίσημα στοιχεία για κάθε αγορά ξεχωριστά, φέρεται να έχει φθάσει στην Ελλάδα στις 650 χιλιάδες όταν προ τριετίας ήταν στις 400 χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, το Disney+, περίπου 18 μήνες μετά την έναρξη της εμπορικής διάθεσης του στην ελληνική αγορά, εκτιμάται ότι έχει φθάσει στις 200 χιλιάδες. Η εμφάνιση του Disney+, το οποίο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο οικογενειακό περιεχόμενο, εκτιμάται ότι ένας λόγος που ο μέσος όρος των συνδρομών σε video streaming υπηρεσίες (σ.σ. μη συμπεριλαμβανομένων Cosmote TV και Nova) φέρεται να έχει πλησιάσει τις 2 ανά νοικοκυριό, όταν πριν από 2 χρόνια ήταν στη 1 ανά νοικοκυριό. Σημειωτέον πως στην ελληνική αγορά είναι διαθέσιμες και άλλες συνδρομητικές video streaming υπηρεσίες, τόσο διεθνείς (π.χ. Amazon Prime, Apple TV+) όσο και ελληνικές (π.χ. ANT1+, Cinobo) που έχουν το δικό τους κοινό. Επίσης, υπάρχουν και δωρεάν υπηρεσίες περιεχομένου on demand, όπως είναι το ERTFlix, το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές.

Η ενίσχυση των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων είναι πάντως ένας λόγος για τη στροφή που υπάρχει προς τις streaming υπηρεσίες με το δορυφορικό πιάτο να έχει αρχίσει να περιορίζεται ως βασική επιλογή. Τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αφορούν το α’ εξάμηνο του 2023 και κάνουν λόγο για 1,228 εκατ. συνδρομητές σε Cosmote TV, Nova και Vodafone TV με το 51,5% περίπου αυτών να έχουν συνδρομητικό πιάτο και το υπόλοιπο 48,5% να χρησιμοποιούν ευρυζωνική σύνδεση (over the top – OTT). Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι ότι τα αντίστοιχα νούμερα για το β’ εξάμηνο του 2023 θα έχουν δείξει ότι οι ΟΤΤ συνδέσεις έχουν ξεπεράσει εκείνες μέσω των δορυφορικών πιάτων. Σημειώνεται ότι πριν από δύο χρόνια, οι ΟΤΤ συνδέσεις ήταν μόλις στο 31% της συνολικής βάσης, δείγμα της τάσης που υπάρχει.

Πειρατεία και τέλος συνδρομητικής

Πάντως, ο συνολικός αριθμός των συνδέσεων συνδρομητικής τηλεόρασης εκτιμάται ότι θα ήταν μεγαλύτερος αν δεν υπήρχε το θέμα της πειρατείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nova, οι πειρατικές συνδέσεις στην Ελλάδα φθάνουν σε επίπεδα της τάξεως των 650 χιλιάδων «κουτιών» και 900 χιλιάδων τηλεοράσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εγχώριοι πάροχοι έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της καταπολέμησης της πειρατείας και αναμένουν την αυστηροποίηση των ποινών τόσο για τους «πειρατές» όσο και για όσους αξιοποιούν αυτές τις παράνομες συνδέσεις.

Παράλληλα, σε αναμονή βρίσκονται και για το θέμα της κατάργησης του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, το οποίο έχουν μόνο οι εγχώριοι πάροχοι. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν ακόμη και συζητήσεις για μεταφορά της φορολογικής έδρας, όπως έχει κάνει ήδη το ANT1+, προκειμένου να μην έχουν το συγκεκριμένο βάρος, όπως συμβαίνει με τους διεθνείς παρόχους streaming υπηρεσιών.

Για τους τελευταίους, και ειδικά για το Netflix, το μεγάλο ζήτημα είναι ο διαμοιρασμός των συνδέσεων σε πολλαπλά νοικοκυριά. Τα μέτρα αντιμετώπισης έφθασαν και στην Ελλάδα με το Netflix ουσιαστικά να παρεμποδίζει μία συνδρομή να μπορεί να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα από πολλαπλά σημεία μέσα στη χώρα. Ενδεχομένως, αυτό το μέτρο να είναι και ένας λόγος για την αύξηση των συνδέσεων της συγκεκριμένης πλατφόρμας τους τελευταίους μήνες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button