Διεθνή επικαιρότητα

Τουρκία: Ερντογάν και Ιμάμογλου σε θέσεις μάχης – Γιατί είναι κρίσιμες οι αυριανές δημοτικές εκλογές

Οι κάλπες στήνονται αύριο (31/3) στην Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές με κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να θέλουν να βγουν κερδισμένοι από την εκλογική μάχη, καθώς το αποτέλεσμα θα βάλει τις βάσεις για το μελλοντικό πολιτικό σκηνικό.    

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κερδίσει την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, πριν αποχωρήσει, κατά δική του δήλωση, από την κατακερματισμένη αντιπολίτευση η οποία με τη σειρά της θέλει να διατηρήσει και να πολλαπλασιάσει τη δυναμική της.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μονομαχία μεταξύ του Ερντογάν με τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέλαβε προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας με τον υποψήφιό του για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης Μουράτ Κουρούμ να παίζει απλά ρόλο κομπάρσου.

Σύμφωνα με έρευνα του τουρκικού ινστιτούτου ερευνών ORC, στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν μόλις 1,2 ποσοστιαίες μονάδες που χωρίζουν τον Ιμάμογλου και τον Κουρούμ.

Η θέση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης είναι καθοριστικής σημασίας για το σύνολο της χώρας.

«Η Κωνσταντινούπολη ξεχωρίζει ως ένα πολύ σημαντικό σημείο πολιτικής μάχης», δήλωσε στο CNBC ο Αρντά Τουντζά, οικονομολόγος του PolitikYol με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Η πόλη φιλοξενεί 16 εκατομμύρια ανθρώπους, γεγονός που την καθιστά πολυπληθέστερη από 20 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον η Τουρκία, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ και ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτικό σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίκτη τα τελευταία χρόνια, διαδραματίζοντας εξέχοντες διαμεσολαβητικούς ρόλους σε συγκρούσεις όπως ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας και διαμεσολαβώντας σημαντικές επενδυτικές και εμπορικές συμφωνίες με πλούσια αραβικά κράτη του Κόλπου.

Η σχέση του Ερντογάν με την Κωνσταντινούπολη και ο Ιμάμογλου

Η πολιτική καριέρα του Ερντογάν ξεκίνησε από τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης το 1994. Εκεί που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπέστη μεγάλη ήττα στις τοπικές εκλογές του 2019. Τότε η αντιπολίτευση πέτυχε μια ιστορική νίκη μετά από 25 χρόνια και κατάφερε να πάρει πίσω 11 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της τουρκικής πρωτεύουσας, της Άγκυρας, από το ΑΚΡ.

Πρωταγωνιστής ο Εκρέμ Ιμάμογλου από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο οποίος εξελέγη δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Η επανεκλογή ή η ήττα του στις 31 Μαρτίου θεωρείται από πολλούς καθοριστική για το μέλλον της Τουρκίας.

Εάν ο Ιμάμογλου κερδίσει, οι πιθανότητές του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2028 θα αυξηθούν σημαντικά, προέβλεψε ο Μπερκ Εσέν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης. «Κατά τη γνώμη μου, ο Ιμάμογλου είναι ο καλύτερος δυνατός υποψήφιος της αντιπολίτευσης αν πρόκειται να ηττηθεί η μηχανή εξουσίας του Ερντογάν», δήλωσε στη Deutche Welle.

O Ιμάμογλου έχει τα απαραίτητα προσόντα για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. «Μπορεί να κερδίσει τις ψήφους πολύ διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων. Έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει συντηρητικούς, αριστερούς, Κούρδους και ακόμη και φιλο-Ερντογάν ψηφοφόρους», εξηγεί ο Εσέν.

Ωστόσο δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. «Παρόλο που το ΑΚΡ κυβερνά τη χώρα πολύ άσχημα και οι οικονομικές συνθήκες της Τουρκίας επιδεινώνονται, το ΑΚΡ θα είναι και πάλι ο νικητής των επερχόμενων εκλογών», λέει ο Τουντζά χαρακτηρίζοντας ως μεγαλύτερο εχθρό της αντιπολίτευσης την ίδια την αντιπολίτευση.

Αυτό γιατί μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023, όπου νικητής αναδείχθηκε ο Ερντογάν, καθώς ο μοναδικός άνθρωπος που θα μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις απέναντί του ο Ιμάμογλου αποκλείστηκε από την εκλογική μάχη, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης διαλύθηκε με κάθε κόμμα να κατεβάζει το δικό του υποψήφιο.

Η πρόκληση για τον Ιμάμογλου και την αντιπολίτευση

Η μεγάλη πρόκληση για τον Ιμάμογλου είναι να φέρει στην κάλπη του ψηφοφόρους διαφόρων παρατάξεων, ξεπερνώντας το κλασικό δίπολο κεμαλιστές- ισλαμιστές. Διότι απλώς και μόνο το ποσοστό του (CHP) δεν του αρκεί για να επανεκλεγεί.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αντιπολίτευση είναι η αποδυνάμωσή της ενόψει και των εκλογών του 2028.

«Ο Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει αυτές τις εκλογές για να αποδυναμώσει ή να απαλλαγεί εντελώς από πιθανούς αντιπάλους του 2028», λένε πολιτικοί αναλυτές. «Αν το πετύχει, η τουρκική αντιπολίτευση θα είναι ακόμη λιγότερο ικανή να ανταγωνιστεί από ό,τι είναι σήμερα. Η κατάσταση δεν είναι ίσως συγκρίσιμη με τη Ρωσία, αλλά με τη Βενεζουέλα: εκεί διεξάγονται τακτικά εκλογές, αλλά η αντιπολίτευση δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι εκλογές είναι τόσο σημαντικές για την τουρκική αντιπολίτευση».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button