Διεθνή επικαιρότητα

Τουρκική πρόκληση: Η Άγκυρα θέτει εκ νέου ζήτημα γκρίζων ζωνών – Αντιδρά για τα θαλάσσια πάρκα

Υπό αμφισβήτηση θέτουν και πάλι την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου οι Τούρκοι με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εκδίδει ανακοίνωση με αφορμή τη πρόθεση της Ελλάδας για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο.  

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά τη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και τη Διακήρυξη των Αθηνών στην οποία γινόταν λόγος για καλή γειτονία και για αποφυγή προκλητικών ενεργειών και ενώ είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε μία προκλητική ανακοίνωση υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά ζητήματα, κάνει λόγο για «αμφισβητούμενο καθεστώς» και προειδοποιεί ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε de facto κατάσταση.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανακηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, ένα στο Αιγαίο Πέλαγος και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια της «Διάσκεψης για τους ωκεανούς μας» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου 2024.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα προσπαθεί εδώ και καιρό να αξιοποιήσει σχεδόν κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, παρατηρείται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και αυτή τη φορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί τα προβλήματα του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και βράχων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες, για τη δική της ατζέντα.

Θα θέλαμε, επίσης, να προειδοποιήσουμε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην παίζουν ρόλο στις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας για τα περιβαλλοντικά της προγράμματα.

Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ των παρόχθιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Με την ευκαιρία αυτή, εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στο γεγονός ότι δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε de facto κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button