Υγεία

Τοξικές ουσίες σε τσιρότα εντόπισε έρευνα στις ΗΠΑ

Επικίνδυνες τοξικές ουσίες σε τσιρότα που κυκλοφορούν στην αγορά των ΗΠΑ εντόπισε νέα έρευνα, όπως έγινε γνωστό σήμερα Παρασκευή (5.4.24).

Σύμφωνα με την έρευνα σε 40 τύπους επιθεμάτων εταιρειών όπως οι Band-Aid, Curad, Walmart και CVS διαπιστώθηκε ότι 26 προϊόντα ή το 65%, περιέχουν ανησυχητικά επίπεδα ενός δείκτη για τις τοξικές χημικές ουσίες PFAS.

Οι συγκεκριμένες ουσίες εντοπίστηκαν στα αυτοκόλλητα πτερύγια και στα απορροφητικά επιθέματα που έρχονται σε επαφή με την πληγή.

Τα ευρήματα αποτελούν «καμπανάκι» για τις εταιρείες που κυκλοφορούν προϊόντα που περιέχουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» η Λίντα Μπέρνμπαουμ, πρώην ανώτερη αξιωματούχος της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος που ανέλυσε τα ευρήματα των τεστ.

«Το υλικό αυτό μπορεί να εισέλθει κατευθείαν στο σώμα από τον επίδεσμο και δεν έχει νόημα να το χρησιμοποιούν οι εταιρείες αυτές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με έρευνες, τα PFAS μπορούν να απορροφηθούν εύκολα από το δέρμα, γεγονός που, σύμφωνα με την Birnbaum, κάνει τη χρήση των επιθεμάτων ακόμη πιο ανησυχητική, δεδομένου ότι έρχονται σε επαφή με πληγές.

Τι είναι τα PFAS

Τα PFAS, ή υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, είναι μια κατηγορία περίπου 15.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά για την κατασκευή προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα.

Ονομάζονται «forever chemicals» («παντοτινά χημικά) επειδή δεν διασπώνται φυσικά και έχουν συνδεθεί με καρκίνο, ηπατικά προβλήματα, προβλήματα στον θυρεοειδή, γενετικές ανωμαλίες, νεφρικές παθήσεις, μειωμένη ανοσία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι περισσότερες εταιρείες δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές για την παρουσία PFAS στα προϊόντα, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στις ΗΠΑ οι κατασκευαστές μπορούν να ισχυρίζονται ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν είναι εμπορικό μυστικό. Ωστόσο, ανεξάρτητοι έλεγχοι αποδεικνύουν, όλο και περισσότερο, πόσο ευρεία είναι η χρήση των PFAS, ειδικά σε προϊόντα ατομικής φροντίδας, όπως το οδοντικό νήμα ή το χαρτί υγείας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Guardian», ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει κάνει ελάχιστα για να περιορίσει τη χρήση τους και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια για το επιτρεπτό επίπεδο στα προϊόντα ατομικής φροντίδας.

Τα PFAS χρησιμοποιούνται πολύ σε κόλλες, επειδή ως χημικές ουσίες βοηθούν στη σταθερότητα της επικόλλησης, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την παρουσία τους στα τσιρότα.

iatropedia.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button