Διεθνή επικαιρότητα

Βαλένθια: Έρευνες για τους αγνοούμενους από τη μεγάλη πυρκαγιά – Γιατί εξαπλώθηκε σε χρόνο ρεκόρ

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στη Βαλένθια για να εντοπίσουν πάνω από τα 15 άτομα που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα από τη μεγάλη πυρκαγιά σε πολυκατοικία.    

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό οι νεκροί είναι τέσσερις και περισσότεροι από 12 οι τραυματίες, οι μισοί από τους οποίους είναι πυροσβέστες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κυβέρνησης Πιλάρ Μπερναμπέ κάποιοι από τους αγνοούμενους είναι ξένοι υπήκοοι . Ανάμεσά στους αγνοούμενους είναι ένα δίχρονο παιδί και ένα μωρό δύο μηνών.

Ειδικοί αναφέρουν ότι ήταν καλυμμένο το κτήριο με εξαιρετικά εύφλεκτο περίβλημα το οποίο σε συνδυασμό με τους ανέμους συνέβαλαν στην γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. Το κτήριο τυλίχθηκε στις φλόγες μέσα σε λίγα λεπτά ενώ μέσα σε μία ώρα είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής είχε μείνει μόνο ένα κουφάρι.

Η δήμαρχος Μαρία Χοσέ Καταλά είπε: «Είναι μια λυπηρή μέρα για την Βαλένθια».

Ο Λούις Ιμπάνιεζ που ζει κοντά είπε στο TVE ότι όταν κοίταξε έξω από το παράθυρο και είδε τις φλόγες να τυλίγουν το κτήριο σε λίγα λεπτά.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα επειδή το κτήριο που κατασκευάστηκε το 2005, ήταν καλυμμένο με περίβλημα πολυουρεθάνης που είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Τότε δεν υπήρχαν περιορισμοί στο περίβλημα που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το περίβλημα πολυουρεθάνης προκάλεσε την τραγωδία στον Πύργο Γκρένφελ στο Λονδίνο όπου έχασαν τη ζωή τους 72 άτομα.

Οι Ευρωπαϊκοί κανόνες σε σχέση με τα υλικά που επιτρέπονται για τα περιβλήματα των κτηρίων αναθεωρήθηκαν μετά την τραγωδία στο Γρκένφελ όπου ακόμη δεν υπάρχει τελικό πόρισμα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button