Διεθνή επικαιρότητα

Βρυξέλλες: Χλιαρές απαντήσεις στις κινητοποιήσεις – Επιμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

Η αυξανόμενη ένταση έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τα περίπου 1.300 τρακτέρ και τους χιλιάδες αγρότες που έχουν κάνει απόβαση στην «καρδιά» των Βρυξελλών, φαίνεται πως ήχησε ένα πρώτο «καμπανάκι» στα αυτιά των Ευρωπαίων Ηγετών, οι οποίοι μπορεί να μην κατέθεσαν προτάσεις, δήλωσαν όμως, πως θα επισπεύσουν τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης στα αιτήματα των αγροτών. Άλλωστε, η πίεση είχε αντίκτυπο στους «27» κάτι που φάνηκε από την αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες στάθηκαν στις ανησυχίες των αγροτών, τις νέες προκλήσεις και υπερτόνισαν τη σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μάλιστα, μέχρι και αργά το απόγευμα της Πέμπτης, βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με τους Μαρκ Ρούτε και Αλεξάντερ Ντε Κρο, αλλά και εκπροσώπους των αγροτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι «πράσινοι» κανόνες που πρέπει να ακολουθούν, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από εισαγόμενα τρόφιμα εκτός Ευρώπης -κυρίως από την Ουκρανία-, αλλά και η πιθανή συμφωνία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι μερικά από τα μέτρα που θα ληφθούν για την ανακούφιση των αγροτών.

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών με την φον Ντερ Λάιεν, με την Κομισιόν ήδη να έχει κάνει προτάσεις για ελάφρυνση των βαρών που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur. Στη Γαλλία εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι μαζικές, με τα κομβόι να βρίσκονται μια ανάσα από το Παρίσι. Ενώ συγκεντρώσεις γίνονται ήδη στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Καίνε λάστιχα και πετούν αυγά

Δακρυγόνα, φωτοβολίδες, αυγά και φωτιές, μόλις λίγα μέτρα από την καρδιά της Ε.Ε ήταν το φόντο της Συνόδου Κορυφής των 27 κατά τη σημερινή συνεδρίαση. «Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε» φώναζαν οι αγρότες σε απόσταση αναπνοής από το κτήριο της Συνόδου.

Μπλόκα, φωτιές, αυγά, πετροπόλεμος και σύγκρουση ανάμεσα στους διαδηλωτές και την Αστυνομία, δημιούργησαν το εκρηκτικό σκηνικό που συνεχίστηκε μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης και οδήγησε σε εκρηκτικό κλίμα στην καρδιά της πόλης. Κοντά τους έσπευσε και ο Βίκτορ Όρμπαν, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους τους και δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό τους, ασκώντας κριτική στις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ήταν ότι οι αστυνομικοί ήταν εφοδιασμένοι με βαρύ οπλισμό, ενώ οι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιηθεί να μην παρευρεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω των ταραχών και το προσωπικό εφάρμοσε τηλεργασία.

«Η Σύνοδος άκουσε τους ευρωπαίους αγρότες»

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, προέβη σε δηλώσεις, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι αγρότες μπορούν να βασίζονται επάνω μας!

«Ακούμε τους ευρωπαίους αγρότες. Μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή υποστήριξη. Αντιμετωπίζουμε βραχυπρόθεσμες προκλήσεις. Θα συνεργαστούμε για τη μείωση του διοικητικού φόρτου. Και να αντιμετωπίσουμε τις διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους», ήταν μήνυμα της Φον ντερ Λάιεν στην πλατφόρμα «X» που εντάσσεται στην προσπάθεια των «27» να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.

Χιλιάδες αγρότες που βρίσκονται έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδηλώνουν για τις μεταρρυθμίσεις στην αγροτική πολιτική της ΕΕ, με συνθήματα ότι «πνίγονται από φόρους και πράσινους κανόνες», την ώρα που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι αγρότες», ανέφεραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

«Υπενθυμίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καλούμε το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν τις εργασίες όπως απαιτείται. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση», προσθέτουν οι «27» ηγέτες στα συμπεράσματά τους.

«Οι αγρότες έδειξαν ανθεκτικότητα στην κρίση»

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο αγροτικό ζήτημα, τονίζοντας τον «ουσιαστικό ρόλο» των αγροτών στην οικονομία και την οικονομία της Ευρώπης: «Η εργασία τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας. Είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων. Ζουν με τη φύση και από τη φύση», ανέφερε η πρόερος της Επιτροπής.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η παραγωγικότητα στην ΕΕ βελτιώθηκε κατά 13% χάρη στις προσπάθειες των αγροτών οι οποίοι συμβάλλουν θετικά και στο εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ: «Πέρυσι, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5%. Επομένως, νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι αγρότες μας έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην πρόσφατη κρίση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Παραδέχτηκε, δε, ότι υπάρχει πίεση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων που δέχονται μεγάλο ανταγωνισμό από την παγκόσμια αγορά, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά προϊόντα πρέπει να πληρούν υψηλά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Το 1/3 του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στη γεωργία»

«Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη», δήλωσε στη συνέχεια η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διαθέτει περίπου 390 δισεκ. ευρώ. Αυτός είναι σχεδόν το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη γεωργία, και μόνο το 2023, η Ευρώπη παρείχε έκτακτη βοήθεια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για ευελιξία στους αγρότες σχετικά με την αγρανάπαυση και την προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων από τις εισαγωγές πουλερικών, αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των αγροτών στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

«Πρόταση στο επόμενο Γεωργικό Συμβούλιο»

Τέλος, για να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους αγρότες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Επιτροπή μαζί με τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα εργαστούν πάνω σε μια πρόταση που θα συζητηθεί στο επόμενο Γεωργικό Συμβούλιο της ΕΕ.

Σχετικά με το στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδδα η ΕΕ με εκπροσώπους των αγροτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ΜΚΟ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στόχος είναι να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης για να επιτευχθούν «οι κοινοί μας στόχοι» με στόχο την κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. Οι απαντήσεις θα δοθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα τροφοδοτήσουν το πρόγραμμα της επόμενης θητείας της Επιτροπής.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ένωσης ευρωπαϊκών συνδικάτων Copa-Cogeca με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, στο κτήριο Residence Palace, που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button