Διεθνή επικαιρότητα

ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν «απειλές» για τα εκατέρωθεν χτυπήματα στην Ερυθρά Θάλασσα

Αρχή και όχι τέλος της αμερικανικής απάντησης την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ιορδανία χαρακτήρισε τα πλήγματα κατά των Χούθι και της Συρίας και του Ιράκ ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Την ίδια στιγμή το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο στοχοποίησης δύο φορτηγών πλοίων της στην Ερυθρά Θάλασα. Για τα δύο πλοία εδώ και καιρό υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμεύουν ως επιχειρησιακές βάσεις για τους Ιρανούς καταδρομείς.

Τα Behshad και Saviz είναι νηολογημένα ως εμπορικά φορτηγά πλοία σε μια εταιρεία με έδρα την Τεχεράνη, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει ως «βιτρίνα» για τις κρατικές Ναυτιλιακές Γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αναφέρουν οι Times of Israel. Το Saviz, και κατόπιν το Behshad, πλέουν εδώ και χρόνια στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοιχτά της Υεμένης, και υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις κατασκόπων για την παραστρατιωτική Επαναστατική Φρουρά του Ιράν.

Μάλιστα, στη δήλωση βίντεο του τακτικού στρατού του Ιράν, ένας αφηγητής περιγράφει για πρώτη φορά τα πλοία ως «πλωτά οπλοστάσια».

Η ιρανική δήλωση τελειώνει με μια προειδοποίηση ενώ εμφανίζονται πλάνα από αμερικανικά πολεμικά πλοία να στοχοποιούνται.

Τι γίνεται με τις αμερικανικές επιχειρήσεις

Οι αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι της Υεμένης είναι κοινές με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μόνοι τους οι Αμερικανοί πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία και το Ιράκ.

Μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σάλιβαν ανέφερε: «Αυτό που συνέβη την Παρασκευή ήταν η αρχή, όχι το τέλος, της αντίδρασής μας και θα υπάρξουν και άλλα βήματα – κάποια ορατά, κάποια ίσως αόρατα».

«Δεν θα το χαρακτήριζα ως κάποια στρατιωτική εκστρατεία ανοικτού τέλους» πρόσθεσε αναφερόμενος στην αμερικανική αντίδραση στην επίθεση στην Ιορδανία από την οποία σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες την περασμένη Κυριακή (28/1).

Προσθέτει επίσης ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ιράν έχει αλλάξει την πολιτική του για τις ομάδες πολιτοφυλακής και οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν αν συνεχίσουν να βλέπουν απειλές και επιθέσεις.

Ο ίδιος στη συνέχεια τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για απαντήσεις στις επιθέσεις τους και πιστεύει ότι μέχρι στιγμής τα χτυπήματα «είχαν καλό αποτέλεσμα στην υποβάθμιση των δυνατοτήτων των πολιτοφυλακών».

Μιλώντας για τη δράση των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή, λέει ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε τους επιτεθεί» από οποιαδήποτε ομάδα.

Ο Σάλιβαν αρνήθηκε, ωστόσο, να πει αν οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει χτυπήματα στο εσωτερικό του Ιράν, αλλά τόνισε ότι σχεδιάζονται περισσότερα χτυπήματα στην περιοχή.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button