Διεθνή επικαιρότητα

Κομισιόν: Kαταβολή βοήθειας πάνω από 50 εκ. ευρώ στην UNRWA για τους Παλαιστίνιους

Επιπλέον 68 εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε να διαθέσει για τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού η Κομισιόν στην UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή). 

Η απόφαση αυτή ελήφθη εν μέσω διεθνούς καταδίκης της για τη σφαγή στη Γάζα, όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ σε Παλαιστίνιους που περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Επιτροπή θα προχωρήσει στην πληρωμή 50 εκατομμυρίων από το κονδύλιο της UNWRA την επόμενη εβδομάδα και δεσμεύτηκε για τα πρώτα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, η Επιτροπή έχει διαθέσει 125 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστινίους για το 2024.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και στην περιοχή. Οι αθώοι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τα εγκλήματα της Χαμάς. Αντιμετωπίζουν συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε επαρκή τροφή και άλλες βασικές ανάγκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενισχύουμε την υποστήριξή μας προς αυτούς φέτος κατά άλλα 68 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Έρευνες για τις κατηγορίες εναντίον της UNRWA

Η Επιτροπή χαιρετίζει την έρευνα του Γραφείου Υπηρεσιών Εσωτερικής Εποπτείας του ΟΗΕ για να ρίξει φως στις σοβαρές κατηγορίες εναντίον του προσωπικού της UNRWA.

Επιπλέον, επαινεί τον ΟΗΕ για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ομάδας αξιολόγησης με επικεφαλής την Κατρίν Κολονά για να εξετάσει εάν ο Οργανισμός κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διασφαλίσει την ουδετερότητα και να ανταποκριθεί σε ισχυρισμούς για σοβαρές παραβιάσεις.

Μετά από ανταλλαγές με την Επιτροπή, η UNRWA δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να διασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθεί επανεξέταση του προσωπικού της για να επιβεβαιωθεί ότι δεν συμμετείχαν στις επιθέσεις και ότι θα τεθούν σε εφαρμογή περαιτέρω έλεγχοι για τον μετριασμό τέτοιων κινδύνων στο μέλλον.

Η UNRWA συμφώνησε να ξεκινήσει έλεγχος του Οργανισμού που θα διενεργείται από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες διορισμένους από την ΕΕ. Τέλος, η UNRWA συμφωνεί με την ενίσχυση του τμήματος εσωτερικών ερευνών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button