Διεθνή επικαιρότητα

Οι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε – Τι γίνεται με τις άλλες χώρες

Η Ουκρανία είναι χώρα που θέλουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι να ενταχθεί από τις πρώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της IPSOS/Euronews, αν και η διεύρυνση δεν συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητες των πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου Ιουνίου.

Το 45% των ψηφοφόρων σε ολόκληρη την Ε.Ε. τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο μπλοκ, ενώ το 35% είναι ανοιχτά εναντίον της, και ένα άλλο 20% είναι διχασμένο ως προς αυτό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Euronews/Ipsos που διεξήχθη μεταξύ 26.000 ερωτηθέντων σε 18 κράτη μέλη.

Η Ουκρανία και η γειτονική Μολδαβία κατέθεσαν την αίτησή τους να γίνουν μέλη της Ε.Ε. μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 και απέκτησαν καθεστώς υποψήφιας χώρας σε χρόνο ρεκόρ. Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν έκτοτε επίσης να ξεκινήσουν συνομιλίες για διαπραγματεύσεις.

Πριν από τον πόλεμο, η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο μπλοκ θεωρούνταν απομακρυσμένη, την ώρα που άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είχαν δει, μέχρι τότε, τις δικές τους υποψηφιότητες να έχουν σταματήσει για χρόνια.

Πως εξηγείται η στάση των Ευρωπαίων

Από την ανάγνωση της δημοσκόπησης για τη διεύρυνση ανά χώρα η μάλλον θετική γνώμη των Ευρωπαίων για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. είναι ένα μείγμα συναισθημάτων, συμπάθειας και πολιτικού ρεαλισμού.

Για παράδειγμα, το 68% των Φινλανδών επιθυμεί την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Η Φινλανδία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, έγινε πρόσφατα μέλος του ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας στην πορεία δεκαετίες ουδετερότητας. Οι Σκανδιναβοί στρατηγοί πιστεύουν ότι η σταδιακή ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. θα αποδυναμώσει τελικά τη ρωσική ικανότητα να παρεμβαίνει στην ανατολική γειτονιά της Ε.Ε..

Ακολουθούν η Πορτογαλία και η Ισπανία, όπου οι συντριπτικές πλειοψηφίες (68%) τάσσονται επίσης υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας.
Άλλες σκανδιναβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Δανίας, καθώς και κράτη μέλη που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, είναι επίσης ενθουσιασμένα με την προοπτική αυτή.

Το κράτος μέλος που αντιτίθεται περισσότερο στην ένταξη της Ουκρανίας είναι η Ουγγαρία, όπου το 54% των ερωτηθέντων αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση και μόνο το 18% τάσσεται υπέρ.

Αντίθετοι οι Γάλλοι

Ενδιαφέρον είναι ότι η Γαλλία, παρά την ξεκάθαρη υποστήριξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, είναι επίσης ένα από τα κράτη μέλη όπου η αντίθεση στην ένταξη της Ουκρανίας είναι η ισχυρότερη.

Σε κομματική βάση, οι ψηφοφόροι των Πρασίνων είναι οι πιο θετικοί στο άνοιγμα των πυλών της ΕΕ στην Ουκρανία, ακολουθούμενοι από τους ψηφοφόρους του κεντρώου μεγάλου συνασπισμού (ΕΛΚ, Renews και S&D) και τους εθνικιστές των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Τα ποσοστά των άλλων υποψήφιων προς ένταξη χωρών

Σε ό,τι αφορά τα άλλα υποψήφια προς ένταξη κράτη – μέλη μόνο το 37% των Ευρωπαίων ψηφοφόρων υποστηρίζει την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ, το 33% είναι κατά και το 30% δεν έχει άποψη. Οι περισσότεροι υπέρ είναι οι Ρουμάνοι (62%), αλλά οι περισσότεροι Γερμανοί (40%) είναι κατά, όπως και το 50% των Γάλλων.
Όσον αφορά τη Γεωργία, τα ποσοστά υπέρ και κατά είναι τα ίδια, 35% έκαστος, ενώ άλλο ένα 30% δεν γνωρίζει. Η Γεωργία έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο και οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων.

dimo1.png

Οι Ευρωπαίοι είναι εξίσου διχασμένοι όσον αφορά την ένταξη της Σερβίας, με 37% κατά και 35% υπέρ. Οι Ρουμάνοι, και πάλι, είναι οι πιο θετικοί, ενώ οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί αντιτίθενται σε συντριπτικό ποσοστό.
Η τάση είναι η ίδια και για την Αλβανία με την αρνητική ψήφο να προηγείται – 38% έναντι 34%.
Η Τουρκία είναι ο λιγότερο δημοφιλής υποψήφιος για την ΕΕ για τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της IPSOS, με το 55% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση να τάσσεται κατά.

dimo2.png

Μόνο στη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία η θετική ψήφος βγαίνει ισχυρότερη με τους ερωτηθέντες από τα υπόλοιπα κράτη μέλη να καταψηφίζουν.

Το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία είναι επίσης υποψήφιες χώρες και έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα του IPSOS/EURONEWS.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button