Διεθνή επικαιρότητα

Βρετανία: Εντείνονται οι πιέσεις για να σταματήσει η πώληση όπλων στο Ισραήλ

Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και μερικοί βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος προέτρεψαν τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής των πωλήσεων όπλων προς το Ισραήλ.

Επιπλέον τρεις πρώην δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ενώθηκαν με περισσότερους από 600 δικηγόρους, ακαδημαϊκούς και συνταξιούχους ανώτερους δικαστές και κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τη Βρετανία συνένοχη στη γενοκτονία στη Γάζα.

«Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας και υλικού στο Ισραήλ μπορεί να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο συνένοχο σε γενοκτονία καθώς και σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», έγραψαν σε μια 17σέλιδη επιστολή προς τον Ρίσι Σούνακ την Τετάρτη (3/4).

«Το διεθνές εθιμικό δίκαιο αναγνωρίζει την έννοια της “βοήθειας και συνδρομής” ως μια διεθνή παράνομη πράξη», συνυπογράφουν οι νομικοί.

Στις φωνές αυτές συντάχθηκε την Πέμπτη (4/4) και ο πρώην επικεφαλής της MI6, Άλεξ Γιάνγκερ που είπε στο Today podcast ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «αγγίζουν τα όρια της απερισκεψίας».

Σε αντίθετο κλίμα η πρώην υπουργός Εσωτερικών επέμεινε ότι το Ισραήλ «δεν παραβιάζει καθόλου» το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, ότι «η ίδια η πρόταση είναι παράλογη και, ειλικρινά, αποτελεί προσβολή για το Ισραήλ».

Το Ισραήλ έχει δεχτεί την οργή της διεθνούς κοινότητας για την επίθεση στο φιλανθρωπικό κονβόι, ενώ υποσχέθηκε ενδελεχή και ταχεία έρευνα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button